Sunday, January 29, 2012

Tanda-tanda leukimia

Leukemia
Tanda dan Gejala
Seperti semua sel-sel darah, sel-sel leukemia bergerak ke seluruh badan. Bergantung kepada bilangan sel-sel abnormal dan di mana sel-sel ini mengumpul, pesakit yang mempunyai leukemia mungkin mempunyai beberapa gejala, termasuk:

Anemia - Kanak-kanak dengan leukemia sering mempunyai kurang daripada sel-sel biasa yang sihat darah merah dan platelet. Mereka tidak mempunyai cukup sel darah merah membawa oksigen ke seluruh tubuh, yang menyebabkan keadaan yang dipanggil anemia. Kanak-kanak dengan anemia mungkin kelihatan pucat, berasa lemah dan letih dan berdarah dan lebam mudah.

Jangkitan yang berulang-ulang - Walaupun kanak-kanak yang mempunyai leukemia mungkin mempunyai bilangan sel-sel darah putih yang tinggi, sel-sel darah putih tidak matang dan tidak melawan jangkitan . Kanak-kanak mungkin mengalami jangkitan virus atau bakteria yang berulang-ulang. Mereka sering mempunyai tanda-tanda jangkitan seperti demam, hidung berair dan batuk.


Sakit tulang dan Bersama - Sakit dalam tulang dan sendi adalah satu lagi gejala yang biasa leukemia . Sakit ini biasanya hasil daripada sumsum tulang yang penuh sesak dan "penuh."


Distress abdomen - sakit perut juga boleh menjadi gejala. Sel-sel leukemia boleh berkumpul di buah pinggang, hati dan limpa, membesarkan organ-organ ini. Sakit di bahagian perut boleh menyebabkan kehilangan selera makan dan berat badan.


Nod limfa bengkak - Nodus limfa di bawah ketiak, pangkal paha, dada dan leher boleh menjadi bengkak apabila sel-sel leukemia kumpul dalam nod. Nodus limfa struktur kecil berbentuk kacang yang menapis darah.


Sukar bernafas atau nafas yg sulit - Dengan leukemia Limfosit akut sel-T, sel-sel leukemia cenderung untuk rumpun bersama-sama di sekeliling kelenjar timus . Jisim sel-sel yang hadir di tengah-tengah dada ini boleh menyebabkan kesakitan dan kesukaran bernafas. Pernafasan berdehit, batuk atau sakit memerlukan perhatian perubatan dengan serta-merta.
Diulas oleh pakar-pakar penjagaan kesihatan di Hospital UCSF Benioff Kanak-kanak.
Last updated Januari 27, 2012

No comments:

Post a Comment